Zonsverduisteringen

Aangezien Sara en ik gepassioneerd zijn door sterrenkunde, is het goed te begrijpen dat we af en toe proberen een zonsverduistering te bekijken.  Daarvoor moeten we een groot stuk van de wereld afreizen, maar aangezien reizen ook één van onze passies is, is dat de perfecte combinatie!

Eens je een zonsverduistering hebt gezien, wil je er nog één zien.  Je bent pas terug thuis of je gaat al op zoek wanneer en waar de volgende totale zonsverduistering zal zichtbaar zijn.  Op de vele reizen die we intussen gemaakt hebben, hebben we ongelooflijk mooie dingen gezien, maar de totaliteit van een zonsverduistering blijft toch het meest indrukwekkende dat ik ooit heb gezien.

Diamantring en corona tijdens de totale zonsverduistering van 2017 in de VS

Sara had de pech bij de eerste pogingen, want in Oostenrijk in 1999 en in China in 2009 was het totaal bewolkt... Gelukkig hadden we in de Verenigde Staten een prachtige, onbewolkte hemel en kon Lotte daar ook haar eerste zonsverduistering bekijken!

Composiet van de zonsverduistering van 2019 in Chili.

We zijn (pas) sinds 2007 samen, dus de reizen voor 2007 zijn mijn verhalen.


Totale zonsverduisteringen

Voor het grootste spektakel moet je in de smalle totaliteitszone staan tijdens een totale zonsverduistering. Pas dan wordt het echt donker en kan je (als het mooi weer is tenminste) genieten van een prachtige diamantring en corona. 

Ringvormige zonsverduisteringen

Tijdens een ringvormige zonsverduistering is de maan net iets te klein om de zon volledig te bedekken.  Daardoor wordt het niet volledig donker en ook de corona kan niet worden gezien... Toch is een ringvormige zonsverduistering ook de moeite om eens te zien, vooral als je daarvoor niet te ver moet reizen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het einde van de wereld

Galgenul - Tilisuna Hütte