Verbiestdag


Vandaag was het dus Verbiest-dag. We begonnen in het oude observatorium van Beijing. Dat is echt wel op een mooie plaats gelegen, bovenop de oude stadsmuur. Eerst kregen we wat uitleg in het kleine museum. De uitleg was niet echt goed te noemen, maar de oude instrumenten waren meer dan de moeite waard! De instrumenten waren op zich al mooi, maar vooral de Chinese invloeden maakten de instrumenten spectaculair (versierd met draken, ...). Er stonden ook heel wat zonnewijzers in de tuin. Daarna was er een officiële uitwisseling van geschenken. Als echte sterrenkundigen bleven we te lang in het observatorium rondhangen en verloren we al tamelijk wat tijd, zodat we de volgende stop in sneltempo moesten afwerken. 

Eén van de instrumenten van het oude observatorium.

Die volgende stop was het zomerpaleis. Mooi gelegen aan een meer (met een windje, zodat we toch iets konden afkoelen). We vertrokken eerst met de boot (in de vorm van een draak) vanwaar we een mooi uitzicht hadden op de brug en het paleis. Eenmaal aangekomen aan het paleis was het enorm druk, zodat we eigenlijk wel blij waren dat we gewoon naar de bus konden stappen. Na het eten trokken we naar het planetarium. Dit zag er echt wel futuristisch uit. We kregen een audiotour (waar we niets van begrepen, want we zijn nogal omgevingsdoof) en een voorstelling in het planetarium (in het Chinees).


Boot bij het zomerpaleis.

Daarna trokken we naar het kerkhof waar Verbiest begraven ligt. Hier werd ons wel duidelijk hoe belangrijk hij was, want hij lag in een groepje apart, met de 3 belangrijkste missionarissen.

Het kerkhof waar Verbiest begraven ligt.

Laatste stop was de acrobatische show. We zaten daar allemaal met onze mond vol tanden te kijken naar enorm lenige Chinezen, die halsbrekende kunstjes aan het uitvoeren waren. Echt wel heel spectaculair en de moeite waard, maar niet om thuis zelf uit te proberen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het einde van de wereld

Galgenul - Tilisuna Hütte