Bastia & Cisigliani

Rond half acht kwam Lotte fluisterend vragen of ze de sleutel mocht hebben, want ze wilde buiten gaan rondkijken en spelen.  Papa stond dan maar mee op (mama mocht nog wat blijven liggen).

In de voormiddag bleven we in Paretola: spelen, lesje Spaans, lezen,...  We kregen twee joekels van tomaten van een meneertje van het dorp.  Na een stuk meloen met ham vertrokken we even na half twee te voet naar Bastia, een ander gehuchtje van Licciana Nardi, 2km verderop.  Het ging dan wel over asfaltwegen, verkeer was er nauwelijks.  De schaduw tussen de bomen deed ons wel deugd, net als het occasionele schot met de waterpistolen, die onderweg herhaaldelijk moesten worden bijgevuld.


In een wip stonden we in Bastia, amper een zakdoek groot maar wel met een kasteel (ingericht als twee huizen), een kerk en een kapelletje...  We keerden terug op onze stappen, nu naar Cisigliani, ook een gehuchtje van Licciana Nardi op 2km van Paretola (maar wel de andere kant op).  Daar werd vandaag de Heilige Lorenzo De Martelaar gevierd, maar voor de festiviteiten waren we nog (een uur) te vroeg.  Ze waren daar nog druk in de weer met het opblazen van witte en rode ballonnen, dingen klaarzetten,...



Wij keerden terug naar Paretola, maar onderweg kwamen we meer en meer mensen tegen die toeterend naar boven reden om de mis en de processie bij te wonen.  Enkele uren later zouden we hen vanuit ons huisje de andere kant horen optoeteren.



Paretola zelf was uitgestorven: letterlijk iedereen zat in Cisigliani.  Lotte zwom wat in de oude badplaats, wij verfristen onze benen (tot aan de knieën, of tot aan de poep).  We namen ons gemak: wat chips, wat wijn,... keken hoe de mieren een elektriciteitsdraad gebruiken als brug,...


We aten pas laat, toen de zon niet meer zo hevig brandde, dus het was al half negen toen ons poppetje ging slapen.  Even later stroomde Paretola weer "vol" en de sfeer zat er precies goed in: een accordeon werd bovengehaald, iedereen was uitgelaten en babbels,... ergens werd grappa uitgeschonken...  Wij kregen (en hadden) er geen, dus gingen we maar slapen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Het einde van de wereld

Regendag